11-3-2024 Προσωπικό σφάλμα.
Ο Β5 παίρνει το rebound και πασάρει την μπάλα στον Β3 ο οποίος στη συνέχεια ξεκινάει ένα transition. Ο Α5 που βρίσκεται κοντά στην κεντρική γραμμή του γηπέδου δημιουργεί επαφή με το δεξί του χέρι στο σώμα του Β3. Η επαφή δημιουργεί ανισορροπία στον Β3 και ανακόπτει τον ρυθμό ανάπτυξης του. Ο Διαιτητής αποφασίζει να σφυρίξει ένα προσωπικό σφάλμα στον Α5.
Επεξήγηση.
ΣΩΣΤΗ ΑΠΟΦΑΣΗ: Προσωπικό σφάλμα στο transition.
ΚΡΙΤΗΡΙΑ: Νόμιμη θέση άμυνας - προσπάθεια από τον αμυντικό να παίξει τη μπάλα - κίνηση προς την κατεύθυνση της μπάλας.
ΜΗΧΑΝΙΚΗ: Ζώνη ευθύνης του C , Ανοιχτή γωνία στο παιχνίδι / δράση, αναγνώριση του σημείου επαφής.
18-3-2024 ΑΝΤΙΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΦΑΛΜΑ ΚΡΙΤΗΡΙΟ C4
O Β20 πασάρει τη μπάλα στον Β19 και κινείται προς το καλάθι . Ακολούθως ο Β19 κάνει πάσα στον Β20 ο οποίος υποδέχεται τη μπάλα στον αέρα , δέχεται παράνομη επαφή από τον Α5 και στη συνέχεια ξεκινάει μια προσπάθεια για καλάθι δύο πόντων
ΣΩΣΤΗ ΑΠΟΦΑΣΗ: UF C4. Ο Β20 δεν έχει ξεκινήσει προσπάθεια για σουτ
ΚΡIΤΗΡΙΑ: Παράνομη επαφή που προκαλείται από πίσω ή από τα πλάγια, σε αντίπαλο ο οποίος αναπτύσσεται προς το αντίπαλο καλάθι και δεν υπάρχουν άλλοι αντίπαλοι παίκτες μεταξύ του παίκτη που αναπτύσσεται προς το καλάθι και του καλαθιού
ΖΩΝΗ ΕΥΘΥΝΗΣ: PCE για τον Lead που υποδέχεται την δράση, ανοιχτή γωνία και για τον Centre
ΚΡΙΣΙΜΟ ΣΗΜΕΙΟ: Αναγνώριση ότι ο επιτιθέμενος δεν έχει ξεκινήσει προσπάθεια για σουτ, ο Centre θα μπορούσε να βοηθήσει
25-3-2024
ΚΙΝΗΤΟ SCREEN
O A2 ντριμπλάρει έξω από τη γραμμή των τριών πόντων και ακολουθείται από τον Β6. Ο Α18 κάνει screen και μια επαφή προκαλείται στον Β6 που στη συνέχεια βρίσκεται στο έδαφος. Ο Centre Διαιτητής αποφασίζει μία επίσημη προειδοποίηση για προσποίηση σφάλματος από τον Β6.

ΣΩΣΤΗ ΑΠΟΦΑΣΗ: ΚΙΝΗΤΟ SCREEN
ΚΡΙΤΗΡΙΑ: Ο επιτιθέμενος Α18 κάνει SCREEN εκτός οπτικού πεδίου του B6 και προκαλεί επαφή μη σεβόμενος την αρχή του χρόνου και απόστασης. Ο αμυνόμενος Β6 υπερβάλει στην αντίδραση του.
ΖΩΝΗ ΕΥΘΥΝΗΣ: Η δράση κινείται από την περιοχή ευθύνης του Trail στην περιοχή του Centre. Ο Centre ελέγχει τον Screener και υποδέχεται το Play.
ΚΡΙΣΙΜΟ ΣΗΜΕΙΟ: Ανάλυση της κίνησης του Screener, Πρωτόκολλο FIBA (όταν εμπεριέχεται φάουλ και προσποίηση το φάουλ λαμβάνεται ως προτεραιότητα.
1-4-2024 ΠΑΡΑΒΑΣΗ 24 ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΩΝ
Ο Β20 ξεκινάει ένα drive προς το αντίπαλο καλάθι και επιχειρεί μία επιτυχημένη προσπάθεια δύο πόντων σχεδόν ταυτόχρονα με τη λήξη των 24 δευτερολέπτων. Οι δύο Διαιτητές γηπέδου, Centre και Trail , θεωρούν ότι το καλάθι είναι εμπρόθεσμο.
ΣΩΣΤΗ ΑΠΟΦΑΣΗ: Το καλάθι είναι εκτός χρόνου.
MHXANIKH: Η προσπάθεια γίνεται από την περιοχή ευθύνης του Centre με προτεραιότητα την κάλυψη της προσπάθειας για πιθανή επαφή ενώ ο Trail, με μεγαλύτερο οπτικό πεδίο, έχει ως προτεραιότητα τον συνδυασμό, λήξη των 24" και απελευθέρωση της μπάλας.
ΚΡΙΣΙΜΟ ΣΗΜΕΙΟ: Η απελευθέρωση ή μη της μπάλας πριν εκπνεύσει ο χρόνος των 24". Πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη ότι σε περίπτωση αμφιβολίας πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το πρωτόκολλο της FIBA (SCV or not - decision SCV)
8-4-2024 Ο Β9 παίρνει το rebound και πασάρει τη μπάλα στο Β4 ο οποίος ξεκινάει ένα transition. Ο Α0 κινείται προς τον Β4 και δημιουργεί μια παράνομη επαφή, στην προσπάθεια του να σταματήσει το transition αυτό. Ο Διαιτητής αποφασίζει ότι το φάουλ έχει γίνει πριν αρχίσει η προσπάθεια για σουτ.
ΣΩΣΤΗ ΑΠΟΦΑΣΗ: ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΣΟΥΤ.
ΚΡΙΤΗΡΙΑ: Άρθρο 15.1.3 η προσπάθεια για σουτ ξεκινά όταν η μπάλα αναπαυθεί στο/α χέρι/; του παίκτη και ξεκινήσει η κίνηση για σκοράρισμα.
ΜΗΧΑΝΙΚΗ: Η δράση είναι στην περιοχή ευθύνης του Centre όπου βλέποντας τον αμυνόμενο να κινείται προς τον επιτιθέμενο, έπρεπε να σταματήσει και να είναι σταθερός ώστε να δημιουργήσει την σωστή απόσταση από το σημείο δράσης, να αξιολογήσει και να αποφασίσει.
ΚΡΙΣΙΜΟ ΣΗΜΕΙΟ: Η στιγμή ανάπαυσης της μπάλας στο χέρι του επιτιθέμενου.
15-4-2024. ΠΑΡΑΒΑΣΗ ΒΗΜΑΤΩΝ. Ο Α19, ενώ είναι σε κίνηση διεκδικεί και κερδίζει την κατοχή τη μπάλας με το δεξί πόδι στο έδαφος. Από αυτό το σημείο πηδάει στον αέρα και πριν προσγειωθεί κάποιο από τα πόδια του απελευθερώνει τη μπάλα , αρχίζει και τελειώνει μια ντρίπλα. Οι Διαιτητές αποφασίζουν παράβαση βημάτων.
ΣΩΣΤΗ ΑΠΟΦΑΣΗ: ΜΗ ΠΑΡΑΒΑΣΗ ΒΗΜΑΤΩΝ ΚΡΙΤΗΡΙΑ: Παίκτης που βρίσκεται σε κίνηση και αποκτά την κατοχή της μπάλας με το ένα πόδι στο έδαφος ( zero step) μπορεί να ξεκινήσει μια ντρίπλα πριν ολοκληρώσει το δεύτερο βήμα του (Άρθρο 25.2.1.2). ΜΗΧΑΝΙΚΗ: Η δράση εξελίσσεται στο χώρο ευθύνης του Centre ο οποίος έχει σταθερό σημείο αναφοράς , ανοιχτή γωνιά στο σημείο δράσης και έχει μείνει με το παιχνίδι. ΚΡΙΣΙΜΟ ΣΗΜΕΙΟ: Ο παίκτης που αποκτά την νέα κατοχή βρίσκεται σε κίνηση με το ένα πόδι στο έδαφος.
22-4-2024 ΚΡΑΤΗΜΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΠΙΤΙΘΕΜΕΝΟ. Ο Α1 μετά από το SCREEN του Α26 σε κατάσταση High Pick n Roll ξεκινάει ένα drive στο αντίπαλο καλάθι και την στιγμή που ξεκινάει την προσπάθεια για σουτ συγκρατεί το χέρι του αντιπάλου. Ο Trail αποφασίζει φάουλ στην προσπάθεια για σουτ/
ΣΩΣΤΗ ΑΠΟΦΑΣΗ : ΕΠΙΘΕΤΙΚΟ ΣΦΑΛΜΑ
ΚΡΙΤΗΡΙΑ: Ο αμυνόμενος σε μια παράλληλη κίνηση με τον επιτιθέμενο απλώνει το αριστερό του χέρι να παίξει την μπάλα. Ο επιτιθέμενος χρησιμοποιεί το απλωμένο χέρι του
αμυνόμενου για να δημιουργήσει μια επαφή προς όφελός του. MHXANIKH: Το ενεργό match up κινείται στο χώρο ευθύνης του Trail στην Δυνατή πλευρά Διαιτησίας (δύο Διαιτητές) όμως τη στιγμή της επαφής ο Trail δεν έχει ανοιχτή γωνία στο παιχνίδι. Η απόφαση έπρεπε να παρθεί από τον Lead ο οποίος έχει πλήρη εικόνα( διπλή περιοχή κάλυψης). ΚΡΙΣΙΜΟ ΣΗΜΕΙΟ: Η επαφή που δημιουργεί ο επιτιθέμενος και δεν μπορεί να δεί ο Trail. Δεν παίρνουμε αποφάσεις όταν είμαστε με κλειστή γωνία σε σχέση με την δράση.