Η συνέντευξη του προέδρου της ΟΔΚΕ για εκείνους που επιχειρούν να απαξιώσουν το έργο της.(27.08.2014)

Καφφές: «Δεν είμαστε όλοι ίδιοι στη διαιτησία και η ΟΔΚΕ έχει brand name ιδιαίτερης αξίας»

 kaffessuperbasket

Είναι άνθρωπος χαμηλών τόνων που αφήνει να μιλάει το έργο του και αποφεύγει τον πομπώδη λόγο. Υπηρετεί την διαιτησία περισσότερα από τριάντα χρόνια και από το 2005 είναι  πρόεδρος  της Ομοσπονδίας Διαιτητών Καλαθοσφαίρισης Ελλάδος (ΟΔΚΕ).

Ο λόγος για τον Πολιτικό Μηχανικό  Ηλία Καφφέ, έναν άνθρωπο με επιτυχημένη διαδρομή επαγγελματικά, που ξέρει άριστα να διοικεί και να διεκδικεί για τη συνεχή βελτίωση της ελληνικής διαιτησίας. Τα τελευταία χρόνια άλλωστε το έργο της Ομοσπονδίας Διαιτητών είναι μεγάλο, παρότι η Πολιτεία σταθερά περικόπτει τις επιχορηγήσεις προς τις Ομοσπονδίες.

Ο πρόεδρος της ΟΔΚΕ μιλάει στο Superbasket λίγο καιρό πριν από την ετήσια Γενική Συνέλευση ανοίγοντας τα χαρτιά του, ενώ «καρφώνει» και τον Λάζαρο Βορεάδη, ο οποίος με πρόσφατες δηλώσεις του επιτέθηκε στον Ηλία Καφφέ..

-    Τι έχει κάνει η ΟΔΚΕ μέχρι τώρα για την διαιτησία;

«Πριν από λίγα χρόνια η επιχορήγηση της ΓΓΑ για την ΟΔΚΕ ήταν περισσότερο από 100.000 ευρώ. Η φετινή ήταν 15.000 ευρώ. Στις εποχές που άλλες ομοσπονδίες κλείνουν και υπολειτουργούν εμείς με τις χορηγίες μας, γιατί η αλήθεια είναι ότι φτιάξαμε και ένα brand name το οποίο έχει μια σταθερή αξία, μπορούμε να συνεχίσουμε το δύσκολο έργο που αφορά στην επιμόρφωση των Ελλήνων διαιτητών προκειμένου να κρατήσουμε τη διαιτησία στις κορυφαίες θέσεις της  Ευρωπαϊκής αλλά και της παγκόσμιας πυραμίδας στην οποία βρίσκεται εδώ και πολλές δεκαετίες. Εκεί που την είχε για πολλά χρόνια ο φάρος της ελληνικής διαιτησίας ο Κώστας Δήμου, ο οποίος ακόμη και σήμερα είναι κοντά μας σε κάθε μας  πρόβλημα και σε κάθε μας  προσπάθεια.

Σίγουρα την τελευταία δεκαετία έγιναν αρκετά στην ΟΔΚΕ αλλά δεν είμαστε από κείνους που τους ενδιαφέρει η δημοσιοποίησή τους. Το έργο μας φαίνεται πεντακάθαρα στη ΓΣ των συνδέσμων της χώρας, που και αυτοί δίνουν καθημερινά ανιδιοτελώς  τον αγώνα τους, μας εμπιστεύονται πολλά χρόνια και είναι ακόμα μια ευκαιρία να τους ευχαριστήσω για αυτό».

-  Πρόσφατα η ΟΔΚΕ βρέθηκε στο στόχαστρο από έναν πρώην διεθνή διαιτητή τον Λάζαρο Βορεάδη, ο οποίος μίλησε για τα μέλη της Ομοσπονδίας απαξιωτικά, αλλά και για εσάς προσωπικά.

«Κοιτάξτε να δείτε.  Εμείς ό,τι και να λένε κάποιοι, θα παραμείνουμε αμετακίνητοι σε κάποιες αρχές που μας χαρακτηρίζουν εδώ και πολλά χρόνια  με μοναδικό στόχο μας την  προσφορά στην  Ελληνική διαιτησία. Αναζητούμε στις σχολές διαιτησίας σε όλη τη χώρα νέους καλαθοσφαιριστές ή πρώην αθλητές που αγαπούν το άθλημα και θέλουν μόνο να προσφέρουν σε αυτό.  Βάζουμε προσωπικό χρόνο αλλά και χρήμα παραμελώντας πολλά από την προσωπική μας ζωή.
Όμως πρέπει να γνωρίζουν κάποιοι ότι δεν αποδεχόμαστε την άδικη κακόπιστη  κριτική και θα είμαστε πολύ σκληροί απέναντι τους. Η ανοχή μας να μην εκλαμβάνεται από κανένα σαν αδυναμία. Πόσο μάλιστα από κάποιους πρώην διεθνείς διαιτητές που μοναδικό στόχο και σκοπό στην ζωή τους είχαν τα προσωπικά οικονομικά τους οφέλη. Από την διαιτησία αυτοί μόνο πήραν. Εάν όμως θέλουν να προσφέρουν δεν έχουν παρά να θέσουν τον εαυτό τους στην διάθεση για προσφορά και να ζητήσουν την ψήφο των διαιτητών όλης της Ελλάδος  στις επόμενες εκλογές το 2016.
Αλλά μήπως έχει χαθεί το μέτρο ή κάποιοι θέλουν να φωνάξουν και αυτοί ότι υπάρχουν; Και εν πάση περιπτώσει αναρωτιέμαι  ποιος  έδωσε το δικαίωμα στον κ Βορεάδη  αλλά και σε κάποιους  που   κινούνται παρασκηνιακά , να μιλούν  απαξιωτικά για το έργο της ομοσπονδίας μας και τελικά ποιοί νομίζουν ότι είναι. Κάποιοι που δεν έχουν κατ΄ ελάχιστον τα προσόντα ,  να λένε σε άτομα  με ιδιαίτερα υψηλές σπουδές, με δικές τους εταιρείες που συντηρούν περισσότερες από 50 οικογένειες ,που έχουν διοικήσει επιστημονικούς και αθλητικούς φορείς ότι δεν δικαιούνται να διοικήσουν την ΟΔΚΕ επειδή δεν πήραν το σήμα του διεθνή διαιτητή. Αλλά εδώ δικαιώνεται ο κ. Παλλάτος πρόεδρος της ΕΣΚΑΝΑ που πριν λίγες μέρες μου έλεγε ότι στην διαιτησία υπάρχουν δυο κόσμοι που εγώ δεν τους έμαθα ακόμα  και δεν θα τους μάθω ποτέ.
Να ξέρουν όμως καλά ότι με αυτούς που προσπαθούν να μετατρέψουν την διαιτησία σε παρέες των ημετέρων και των «κολλητών» θα είμαι ιδιαίτερα σκληρός . Έχω να τους πω ότι δυστυχώς για αυτούς κάποια στιγμή οι μάσκες θα πέσουν και τα  αληθινά τους πρόσωπα θα εμφανιστούν. Η ΟΔΚΕ δεν προσφέρεται για την εκτόνωση κάποιων που την χρησιμοποιούν και  την  επικαλούνται κατά το δοκούν. Ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες στα λεγόμενά του και λογοδοτεί για τις πράξεις του.

Δεν είμαστε όλοι ίδιοι στην διαιτησία και  τους πληροφορώ δεν είμαστε εύκολοι  αντίπαλοι όπως νομίζουν κάποιοι. Με τους συνεργάτες μου έχουμε δώσει πολλές μάχες μέχρι σήμερα και διαλέξαμε  την ανηφόρα και όχι τον δικό τους εύκολο και επικίνδυνο  κατηφορικό δρόμο. Μεγαλώσαμε διαφορετικά, με άλλες αρχές και σήμερα έχουμε διαφορετικούς σκοπούς και στόχους .  «Η αλήθεια όμως μόνο έναντι θανάτου δίδεται» όπως λέει συχνά ο φίλος μου ο Παναγιώτης μνημονεύοντας τον Ελύτη.

Ο κ Βορεάδης είναι αδύνατο να καταλάβει ότι ο Νίκος Ιωάννου ένα καλοκαίρι δεν πήγε καθόλου διακοπές για να δημιουργήσει αυτό το υπέροχο Site της ΟΔΚΕ. Το επόμενο καλοκαίρι ο Νίκος δεν ξαναπήγε διακοπές γιατί του ζήτησα έπειτα από την σύμφωνη γνώμη του κ Βασιλακόπουλου (τον ευχαριστώ για αυτό και για πολλά άλλα) να έχουν όλοι οι διαιτητές  δελτία ελευθέρας εισόδου στους αγώνες καλαθοσφαίρισης. Φέτος του ζήτησα κάτι διαφορετικό, θα το δείτε και αυτό σε λίγο. Ομοίως θα μπορούσα να αναφέρω τον Χρήστο Ασλανίδη που καθημερινά ασχολείται με όλα τα τρέχοντα θέματα της ΟΔΚΕ και βρίσκομαι σε συνεχή επαφή μαζί του,  τον Μιχάλη Μαχαιριανάκη για τον ιδιαίτερο έλεγχο και παρακολούθηση των φορολογικών μας σε ημερήσια βάση, τον Λευτέρη Ντίνο για την ενδυματολογική παρουσία  των διαιτητών αλλά και τους Παναγιώτη Αρβανιτίδη και Αλέκο Δημόπουλο για την συνολική τους προσφορά στη διοίκηση της ομοσπονδίας μας.

Οι διαιτητές, να είναι σίγουρος ο κ. Βορεάδης παρά τη δύσκολη και πρωτόγνωρη οικονομική συγκυρία, θα αποζημιωθούν σε λίγες μέρες για ένα μεγάλο μέρος της περσινής χρονιάς. Πρέπει όμως κάποιοι εκτός απ’ την  άγονη  και ανέξοδη κριτική, να γνωρίζουν και τις ιδιαίτερα μεγάλες περικοπές που έγιναν τα τελευταία χρόνια απ’ την ΓΓΑ στην ΕΟΚ».

-    Βλέπω ότι σας ενόχλησε πολύ αυτή η κριτική…

«Ξέρω πολύ καλά από διοίκηση  και δεν με ενοχλεί η καλόπιστη κριτική. Αντίθετα μάλιστα μας βοηθά όλους  να γινόμαστε καλύτεροι.. Υπεύθυνοι σήμερα για την εκπαίδευση των διαιτητών είναι  οι κ.κ. Κορομηλάς και Ζαβλανός. Εάν ο κ. Βορεάδης θεωρεί τον εαυτό του καλύτερο, από αυτά τα μέλη της ΚΕΔ που είναι και εθνικοί καθηγητές της FIBA , ας μου επιτρέψει εγώ να έχω διαφορετική άποψη.
Προσωπικά η δουλειά μου είναι να διοικώ την Ομοσπονδία και να επιλύουμε  μαζί με τους συνεργάτες μου χρόνια προβλήματα της διαιτησίας. Κλείνοντας θα το ξαναπώ για να το συνειδητοποιήσουν κάποιοι ότι αυτό πλέον που εγώ θέλω να πετύχω, για να νιώσω ότι άφησα κάτι στο πέρασμά μου απ’ την διαιτησία, είναι το μεγάλο, το συντριπτικά μεγάλο υγειές κομμάτι επιτέλους να βγει μπροστά και να έχει για πολλά ακόμα χρόνια τις τύχες Ελληνικής διαιτησίας στα χέρια του».


 

         Χορηγοί         

 

 

 

 

 


 

               Βίντεο               

 

 Επιθετικό σφάλμα

 Νο-Call

Επιθετικό σφάλμα

Τριπλό σφύριγμα.Λάθος του Trail

 Περισσότερα..........

Κύλιση στην Αρχή